ناودانی

به طور کلی به مقاطع فولادی به شکل U انگلیسی ناودانی گفته می شود. این محصول که در دسته پروفیل های باز قرار دارد به سه روش پرسی، فابریک نورد سرد و فابریک نورد گرم تولید می شود. در تولید به شیوه پرسی با قرار گرفتن ورق فولاد در دستگاه رول فرمینگ، فولاد شکل U گرفته و محصول تولید می شود. در روش فابریک از همان ابتدای پروسه تولید، محصول به شکل ناودانی از دستگاه خارج می شود و در روش آخر محصول را به شیوه نورد سرد و گرم تولید می کنند. از ناودانی در ساخت ماشین آلات، سازه های دریایی، چارچوب های فلزی و … استفاده می کنند.

ناودانی ساده: رایج ترین نوع ناوانی که ارتفاع آن از ۳۰ تا ۴۰۰ میلی متر متغیر است. این محصول از ورق گرم و در سایز های ۸ تا ۱۶ تولید می شود.

ناودانی مشبک: این نوع از محصول، به شیوه نورد گرم تولید شده و علاوه بر کاربردهای دکوراتیوی در ساخت ساختمان های فولادی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

از کاربردهای ناودانی در صنعت ساختمان سازی که از ساختار برتری محسوب میشوند و از ناودانی برای چارچوب ، ترمیم بناهای معماری ، تجهیزات ساخت و ساز ، ماشین آلات ، تشکیلات دریایی و … مورد استفاده قرار می گیرد.

ناودانی UPN:

به ناودانی اروپایی معروف است که یکی از پروفیل های ناودانی کشور که با مقایسه ناودانی های موجود در کشور  ناودانی وزن سنگین تری دارد که در پروژه های صنعتی و بزرگ استفاده میشود که وزن بیشتری و ضخامت زیادی دارد.

وزن ناودانی اروپایی ( DIN-1026 یا UPE و UPN ) ، از انواع دیگر این محصول سنگین تر بوده و ضخامت بیشتری دارد. ناودانی به صورت جفتی در ساخت خرپا، ستون ها و به صورت تکی در ساخت تیرها و باد بندها مورد استفاده قرار می گیرد. استاندارد UPE نوع C این محصول بوده که بال های موازی دارد در صورتیکه استاندارد UPN ، نوع U است که شکل ظاهری آن بال هایی مخروطی شکل دارد. از UNP به صورت جفت و قوطی در ساخت ستون و خرپا و به صورت تکی در ساخت بادبند و تیرها مورد استفاده قرار می گیرد.

مشخصات ناودانی اروپایی

مقاطع UNP طبق استاندارد اروپائی DIN-1026 و از سایز ۳۰ تا ۴۰۰ تولید و عرضه می شوند که به شرح زیر می باشد:

UNP۳۰, UNP۳۰*۱۵, UNP۴۰, UNP۴۰*۲۰, UNP۵۰, UNP۵۰*۲۵, UNP۶۰, UNP۶۵, UNP۸۰, UNP۱۰۰, UNP۱۲۰, UNP۱۴۰, UNP۱۶۰, UNP۱۸۰, UNP۲۰۰, UNP۲۲۰, UNP۲۴۰, UNP۲۶۰, UNP۲۸۰, UNP۳۰۰, UNP ۳۲۰, UNP۳۵۰, UNP۳۸۰, UNP۴۰۰

این مقادیر برای مقاطع با بال های داخلی شیب دار در سایز های ۱۵*۳۰ تا ۴۰۰ میلیمتر و مقاطع با بال های شیب دار به موازات یکدیگر در سایز های ۸۰ تا ۳۰۰ میلیمتر و گرید ۸۰ تا ۴۰۰ میلیمتر موجود می باشد. مقدار طول استاندارد برای این محصول با بال های شیب دار با ارتفاع کمتر از ۳۰۰ میلیمتر بین ۸ تا ۱۶ متر است. این مقدار برای ارتفاع بیش از ۳۰۰ میلیمتر به ۸ تا ۱۸ متر تغییر می یابد.

انواع ناودانی آلومینیوم

ناودانی آلومینیوم طبق استانداردهای آمریکائی تولید می شود. این محصول جزء سری ۶۰۰۰ محسوب می شود که مقاومت بسیار بالائی در برابر خوردگی و حرارت دارد. همچنین دارای وزن سبک و جوش پذیری بالا می باشد. ناودانی آلومینیومی به دلیل مقاومت بسیار بالائی که در برابر زنگ زدگی دارد یکی از پرکاربردترین محصولات در ساخت کفی تریلی و کامیون، یا قالب های فلزی، ساختمان سازی، ساخت درب و پنجره و مصارف دکوراسیون می باشد. ابعاد این محصول از ۸*۸ تا ۱۰۰*۱۰۰ میلیمتر متغیر است. نوعی از ناودانی نیز که در نمای ساختمان یا سیمان کاری مورد استفاده قرار می گیرد، به صورت خام و رنگی در ابعاد ۲۰*۲۰ و ۲۵*۲۵ موجود می باشد. نمونه ای دیگر در ساخت در و پنجره مورد استفاده قرار می گیرد و دارای دو شیار در دو طرف مقطع است.

ناودانی گالوانیزه

همانگونه که می دانید فولاد مقاومت خوبی در برابر زنگ زدگی و خوردگی ندارد، به همین دلیل بعد از مورد استفاده قرار گرفتن این مقطع در سازه ممکن است بعد از چند سال دچار زنگ زدگی و خوردگی شود. از همین رو تولید کنندگان با دادن پوششی از جنس فلز روی  به روش گرم عمر این مقاطع را تا ۳۰ سال افزایش می دهند. فلز روی یکی از بهترین و ارزان ترین آلیاژ برای مقاوم کردن مقاطع در برابر خوردگی می باشد به علاوه چنان مقاومت بالایی به محصول می دهد که حتی اگر سطح روی مقطع خراشیده یا شکسته شود این محصول در برابر رطوبت و مواد اسیدی دچار زنگ زدگی و خوردگی نمی شود.

البته ناودانی های گالوانیزه شده ضخامت های متفاوتی دارند، یعنی مقدار پوشش فلز روی ضخامت های متفاوت است. هر چه ضخامت این پوشش بیشتر باشد درصد مقاومت بالا می رود. به طور کلی این مقاطع به دو شکل U با بال های مخروطی شکل و C با بال های موازی تولید و عرضه می شوند.